Brezplačni pripomočki za prevajalce

Pripomočki za prevajalce

 

Razvoj tehnologije in njene nesporne prednosti so spodbudile, da so ljudje različnih kultur in tradicij pričeli med seboj komunicirati. Pomembno vlogo so pri tem opravili prav prevajalci in tolmači, saj so prav oni komunikacijo v prvi vrsti omogočali. Danes tehnologija ne spodbuja zgolj sporazumevanja, neposredno je vpeta tudi v prevajalski poklic ter ga od znotraj spreminja. Vsak sodobni prevajalec bo znal povedati, da je brez orodij za planiranje, produktivnost, organizacijo, pa tudi prevajanje, naloge zelo težko uspešno izpeljati. A katera orodja uporabljati? So najdražja nujno tudi najboljša? Kaj pa alternative? Brezplačni odprtokodni programi, aplikacije? Brezplačni pripomočki za prevajalce?

Poglejmo, kaj smo izbrskali.

1. Google Drive

Google Drive je nedvomno orodje, brez katerega prevajalci ne moremo živeti. 15 GB brezplačnega prostora, ki nam ga ponuja v oblaku, lahko izkoristimo za različne poslovne namembnosti. Poleg organiziranja in upravljanja nam tako lahko služi tudi kot povezovalno sredstvo. Rado se primeri, da več prevajalcev hkrati sodeluje na istem projektu oziroma dokumentu, z Google Drivom je tako lažje slediti spremembam ali se o prevodu preprosto pomeniti v integriranem pogovornem oknu. Prostor v oblaku je moč izkoristiti tudi za arhiv prevodov ali njihovo enostavno prenašanje in deljenje.

 

2. Skype

Skype omogoča enostavno sporazumevanje z ljudmi iz celega sveta s pomočjo zvočnih ali video klicev. Njegova prednost je v tem, da predstavlja spletno obliko telefonije preko internetnega protokola in je zato povsem brezplačen. Prek računalnika je brez dodatnih stroškov moč komunicirati z naročniki ali drugimi prevajalci. Organizirate lahko tudi konzultacije ali delovne skupine, video konference za skupine ljudi. Eden izmed zelo uporabnih priboljškov, ki ga Skype ponuja, je razdelitev kontaktov po skupinah, tako lahko ločite med prijatelji, sodelavci, prevajalci, naročniki ipd., povsem enostavno pa je z njimi prek pogovornega okna tudi izmenjevati datoteke. 

3. Evernote

Evernote je izredno vsestransko orodje, katerega uporabnost je v veliki meri odvisna od uporabnikovega angažmana. Njegov kvalitete, ki zadevajo organizacijo, pripravo seznamov in hranjenje zapiskov, so nesporne, toda Evernote je v resnici veliko več kot to, še pomembneje pa je, da dlje kot ga uporabljamo, vse pametnejši postaja. Znotraj enotne platforme lahko indeksiramo in iščemo velike količine informacij, ki smo jih tekom svoje uporabe vnašali. Z njegovo pomočjo je moč zapiske spremeniti v prezentacije, ustvarjati naloge, jih urejati, posneti slike, zvočne zapise in še veliko več. Do urejene knjižnice podatkov je moč dostopati preko različnih naprav, kar pomeni, da je lahko vsak hip z nami. 

4. AES Crypt

Svoje podatke na računalniku želimo kdaj tudi zavarovati. Pred različnimi vdori se lahko zavarujemo tudi tako, da datoteke in dokumente, ki so zaupne narave, predčasno primerno zakodiramo. Slednje je še posebej priporočljivo v primeru arhiviranja podatkov v oblaku. Potem, ko je ugasnil eden izmed najpopularnejših kodirnikov, TrueCrypt, se je pojavilo kar nekaj alternativ, ki služijo svojim namenom. AES Crypt je zelo enostaven program, ki deluje na različnih platformah (Windows, OS X, Linux) in lahko uspešno zavaruje datoteko, ki jo želimo poslati ali shraniti. Slednjo je moč odpreti  zgolj s poznavanjem ustreznega ključa t.j. kode.