Besede, za katere niste vedeli, da so bile poimenovane po ljudeh

Če neko stvar, izum ali odkritje poimenujemo po zaslužni osebi, obdobju v zgodovini ali posebnih lastnostih, pravimo, da gre za eponim. Srečamo jih lahko povsod, v znanosti, medicini, tehnologiji, umetnosti. Poglejmo besede iz človeške zgodovine, za katere morda niste vedeli, da so bili poimenovani po ljudjeh. 

1. Saksofon

Saksofon je svoje ime dobil po belgijskem izumitelju, izdelovalcu inštrumentov, Adolphu Saxu, ki se je že zelo mlad pričel ukvarjati z raziskovanjem pihal in akustičnih zvočil. 
 
2. Nikotin
 
Tekoči alkaloid, ki ga lahko najdemo v tobaku, je ime prejel po Jeanu Nicotu, francoskemu diplomatu, ki je po vrniti v domovino iz Portugalske pripeljal tedaj še neznano rastlino, tobak. Po predstavitvi le-te francoskemu dvoru, so jo začeli uporabljati številni pariški veljaki s kraljico Katarino Medici na čelu.
 
3. Cyrillic
 
Pisava, ki se je razvila iz grške abecede in jo danes uporabljajo slovanski narodi (Rusi, Bolgari, Srbi, Ukrajinci itd.), je poimenovana po svetemu Cirilu, misionarju, ki je s svojim bratom Medotom pokristjanjeval Slovane. Uvedel je cirilico za prevod Biblije v jezik Slovanov.
 
4. Uzi
 
Uzi danes imenujemo družino izraelskih brzostrelk, prvo je štiridesetih letih dvajsetega stoletja razvil Uziel Gal, po katerem je orožje tudi dobilo ime.
 
5. Braillova ali Brajeva pisava
 

Posebna oblika pisave, ki slepim in slabovidnim omogoča branje in pisno izražanje. Leta 1821 jo je razvil Louis Braille, ki je v otroštvu tudi sam oslepel.

6. Makadam

Konstrukcijsko obliko ceste, zgrajene iz treh slojev kamenine različnih granulatov, je zasnoval Škot John London McAdam. Bil je angleški inženir in graditelj, ki je zasnoval najboljši sistem cest svojega časa, ki se je kmalu razširil tudi v Ameriki, Evropi in drugod po svetu.