Katarininih 1095 korakov

Otroštvo Katarine Tomšič ni povsem običajno. Že zelo zgodaj  je bila soočena z resnico, da je posvojena, s čimer se je tekom odraščanja nenehno spopadala. Madež, ki jo ji je kot otroka zaznamoval, je danes postal njeno življenjsko poslanstvo. Katarina Tomšič je ustanoviteljica Humanitarnega kluba posvojencev AS, avtorica spominske knjige za posvojence, Naših prvih 1095 korakov,  v zadnjem času pa tudi aktivna blogerka.

 Katarina Tomsic

01. Kaj vam predstavlja družina?
 
 
Družina je zame najpomembnejša vrednota. Še posebej zato, ker sem jo sama že zelo zgodaj izgubila. Menim, da je družina odnos dveh ali več oseb, ki bi se morale imeti brezpogojno rade in si vedno priskočiti na pomoč. Družina je v današnjem času izgubila svoj pravi pomen, čedalje več je t.i. »prisiljenih« družin, ki jih druži zgolj obveza do otrok. Deloma nas je v to prisilil sam ritem življenja, saj z družino preživimo vse manj časa.
 
Nenazadnje pa za otroka ni pomembno, kakšno družino ima, naj bo to z obema staršema, mavrična družina, enostarševska družina, posvojiteljska, rejniška, pomembno je le, da je v njej veliko ljubezni.
 
 
02. Kdaj ste izvedeli, da ste bili posvojeni in kako ste novico sprejeli? 
 
 
Da sem posvojena, sem izvedela zelo zgodaj. Stara sem morala biti približno tri leta. Novico sem sprejela povsem normalno in zame ni predstavljala posebnega bremena. Sem se pa že zelo zgodaj začela spraševati, kdo je moja biološka mati. Morda me je bolj kot dejstvo, da sem posvojena, presenetilo spoznanje od kod zares izviram. Da moje korenine izhajajo iz Črne Gore sem izvedela razmeroma pozno, okoli trinajstega leta. Zame je bil to zelo velik šok. 
 
 
03. Ste ustanoviteljica Humanitarnega kluba posvojencev AS, s kakšnimi nalogami se v vašem klubu srečujete? 
 
 
Primarna naloga Humanitarnega kluba posvojencev AS so predvsem srečanja odraslih posvojencev, nudimo nasvete pri vprašanjih glede iskanja bioloških staršev, ipd. Sodelujemo tudi z drugimi sorodnimi tujimi društvi. O možnostih povezave smo razmišljali že ob ustanovitvi, zato smo kar dolgo razmišljali, kako bi društvo poimenovali, saj smo si želeli da bi bilo prepoznavno tudi v tujini. Porodila se nam je ideja, da bi društvo poimenovali AS, saj predstavlja okrajšavo daljše različice imena Adoptee’s Society. 
 
 
04. Kaj vas je gnalo k pripravi spominske knjige za posvojence, Naših 1095 korakov? 
 
 
Že od nekdaj sem si želela posedovati lastno spominsko knjigo. V času mojega odraščanja se jih žal še ni dalo kupiti. Potem, ko so postale moderne, sem številne tudi sama prelistala. Opazila sem, da so za posvojene otroke neprimerne. Vsebujejo namreč številna vprašanja, na katera si posvojen otrok ne more odgovoriti, kot tudi ne posvojitelji. Za otroka so lahko v določenem obdobju vprašanja tudi boleča. 
 
Od tod izvira ideja o osnovanju spominske knjige za posvojene otroke. Morda me je k temu dodatno spodbudilo tudi to, da sem sama ostala brez vsake identitete. Pri trinajstih letih sem nehala živeti pri svojih posvojiteljih. Največja kazen za to je bila, da sem ostala brez vseh fotografij in spominov, ki so bili zame kljub precej slabim izkušnjam pomembni in so me formirali. Za posvojenega otroka so fotografije in spomini tudi sicer zelo pomembni.
 
 
05. Ste si tekom procesa priprave odgovorili tudi na morebitna lastna vprašanja? 
 
 
Pravzaprav sem si na vsa svoja vprašanja odgovorila že prej. So se pa ob izdelavi t.i. »baby booka« porodila številna nova vprašanja, s katerimi se prej nisem zares ukvarjala. 
 
 
06. Izid knjige je pospremil gala dogodek v Festivalni dvorani v Ljubljani, ki je za vas nedvomno predstavljal enega od prelomnih trenutkov v vašem življenju. Kaj se vam je najbolj utrnilo v spomin? 
 
 
Lahko rečem, da je kar nekaj stvari, ki so se mi utrnile v spomin. Ena takšnih je nedvomno obisk moje socialne delavke in podžupana iz Črne gore. Pa nagovor gospe Mance Izmajlove, ki sem ji hvaležna za vse lepe besede. Tudi četrtkova večerja dan pred dogodkom je bila nekaj najlepšega, kar sem doživela v svojem življenju. Bilo je zares lepo. 
 
 
Foto utrinke z dogodka si lahko ogledate na našem Facebookovem profilu .