Na prevod ne smemo gledati kot na izdelek s prodajnih polic

Na nosilce podatkov gledamo kot na izdelek. Pri nakupu nas običajno zanima za kakšno vrsto nosilca gre, kolikšno količino lahko na njem hranimo, kako hitri so, odločujoča pa je pogosto prav cena. Povsem drugače je v primeru, ko nosilce povežemo z intelektualnim delom, ki ga hranijo. Na enkrat se pri izbiri nosilca, denimo zgoščenke, pojavi cela vrsta novih faktorjev, ki vplivano na naš nakup: žanr, izvajalec, pesem, itn. K nakupu albuma nas ne prepričuje cena, marveč vloženo avtorsko delo, ki v nas vzbuja določena občutja.

Precej podobno je tudi pri prevodih. Enako delo bo vsak prevajalec opravil drugače, zato je pomembno, kaj v prvi vrsti od prevoda pričakujete sami. Najprej boste seveda morali določiti jezik, v katerega želite, da bo besedilo prevedeno (npr. angleški ali kitajski). Seveda pa to še ni vse. Tako kot barva in cena nista edina odločujoča dejavnika za nakup avtomobila, je za prevod pomembnih še nekaj drugih kriterijev, npr.:

Zvrst dokumenta, ki ga je potrebno prevesti. Ali vaš tekst predstavlja pogodbo, navodila za jemanje zdravil, prodajno brošuro, spletno stran ali finančno poročilo?

Potrebno strokovno znanje osebe, ki bo prevajala dokument. Nekdo, ki ima vrhunsko znanje o medicini, morda ni primeren za prevajanje finančnih poročil, razvojnih načrtov ali navodil za uporabo brusilnika jekla.

Komu je prevod namenjen? Ali so vaša ciljna skupina najstniki, znanstveniki, raziskovalci genetike ali enostavno vsi potencialni obiskovalci vaše spletne strani?

Namen prevoda. Včasih je vse kar potrebujete prevod rdeče niti dokumenta (grobi prevod), drugič je izjemnega pomena  visokokakovosten, točen prevod.

Kam je prevod namenjen? Bodo bralci vašega besedila Mehičani v Monterreyu ali Španci v Sevilji? Na obeh koncih govorijo španski jezik, ampak ne gre za isti španski jezik.

 

Posamezno besedilo ima na desetine možnih prevodov. Kateri je pravšnji za vas? Pomagajte si s seznamov zahtev, s pomočjo katerega boste lažje izpolnili vaše želje in pričakovanja.