Anton Krašovec,
ustanovitelj Alkemista

"V podjetju Alkemist je humanost pomembna vrednota. Okolju želimo vrniti prav toliko, kolikor nam daje, in s tem namenom je nastala Fundacija Alkemist. Zaradi vsesplošne gospodarske situacije smo bili do zdaj zmožni organizirati zgolj manjše dobrodelne akcije, a v prihodnosti načrtujemo tudi večje dobrodelne projekte. Ker se fundacija financira iz lastnih sredstev in uspešno izpeljanih prevajalskih projektov, ste tudi vi, naši dragi naročniki, del zgodbe o skrbi za sočloveka."

Fundacija Alkemist

Smo družbeno odgovorno podjetje, ki skrbi za soljudi. Izdvojili smo nekaj svoje volje, časa in denarja ter se dotaknili src posameznikov, ki potrebujejo pomoč. Radi bi dokazali, da lahko z omejenimi sredstvi ter voljo pomagamo ljudem okrog nas. Naj bodo to otroci, žrtve ali izjemni posamezniki, ki z neizmernim talentom potrebujejo zagon. Pred nami je še veliko izzivov, izrednih zgodb in posameznikov ter novih poglavij, ki jih bomo veseljem odpirali z vami.

Doslej smo organizirali naslednje akcije:

 

Leto 2013:

Novo srce za Tijano

Tijana je osemletno beograjsko dekle, ki nujno potrebuje novo srce. Ker za družino Ognjanović presaditev predstavlja precejšen finančni zalogaj, so v Srbiji organizirali odmevno donatorsko akcijo, ki so se ji pridružili tudi sodelavci v naši beograjski podružnici.  

Leto 2012:

Svatopluk Božak na RAAM-u, 13. junij 2012

Vrhunski športni uspehi terjajo vrhunskega človeka. Ultramaratonski kolesar Svatopluk Božak je navkljub nezavidljivem finančnem položaju ter težki življenjski preizkušnji, verjel vase. Strojni inženir, ki se s svojo družino le stežka prebija skozi mesece, je na svoji športni poti vztrajal ter sledil edinemu cilju, da bi nekoč prevozil najtežavnejšo kolesarsko dirko Race Across America. 10 dni in 15 ur neutrudnega poganjanja je bilo dovolj, da je na cilj prispel kot šesti. V sklopu Fundacije Alkemist želimo v prevajalskem podjetju Alkemist po svojih močeh podpirati tudi izjemne posameznike, zato smo na Svat’in – kot mu radi pravimo prijatelji – dosežek še posebej ponosni. Fundacija Alkemist je Svat’in podvig v Ameriki podprla finančno.

Naših prvih 1095 korakov, 8. junij 2012

V petek, 8. junija, je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekal dobrodelni koncert ob izidu prve spominske knjige za posvojence, Naših prvih 1095 korakov. Avtorica Katarina Tomšič je v njej izpostavila pomembna vprašanja, s katerimi se med odraščanjem srečujejo tako posvojenci, kot starši posvojitelji. Fundacija Alkemist se je projektu z veseljem pridružila, ga finančno podprla in pomagala pri pripravi prevodov.

 

Skupina Relight in prvenec Evermore

Najprej je bila glasba, z njo je prišla beseda ter z besedo glas. V primežu življenjskih preizkušenj so se akord za akordom izrisovali občutki in čutenja, se zlivali v alegorične prispodobe z vsemi vzponi in padci ter se v težnji po izročilu glasbene dovršenosti zedinili v ime ReLight.

ReLight so v marcu pri Alkemistu izdali svoj prvenec Evermore (Alkemist, 2012), dogodek pa pospremili s promocijskim koncertom v Stari mestni elektrarni. Album, ki prinaša enajst avtorskih skladb, je s producentom Rokom Podbevškom nastajal v Studiu Metelkova, za njegovo končno zvočno podobo pa je poskrbel Aco Razbornik v priznanem ljubljanskem Studiu Tivoli. Tematsko se plošča Evermore dotika vsakdanjih stanj posameznika ter njegove refleksije sodobnega sveta, a pri tem ohranja prostor tudi za intimnejše prebliske temačnejših izkušenj umetniškega samoizpraševanja.

Leto 2011:

Klemen Porenta in tekmovalni motor

Motokrosistu Klemnu Porenti smo finančno pomagali pri nakupu tekmovalnega motorja.

Leto 2010

Z Rožmarinkami na dobrodelnem koncertu Bodi boter otroku, 7. marec 2010

V nedeljo, 7. marca, je v ljubljanski Festivalni dvorani potekal dobrodelni koncert ob 15. obletnici delovanja skupine Rožmarinke. Izkupiček koncerta je bil namenjen otrokom Mladinskega doma Malči Beličeve. Med podporniki je bila tudi prevajalska agencija Alkemist.

Leto 2009:

Alkemist za Ostržkove otroke, 24. december 2009

V zgodnjem zimskem jutru smo presenetili otroke v prenovljenem vrtcu Ostržek v Novem mestu. Malčkom iz skupine Piščančki smo podarili 53 slikanic ter nekaj didaktičnih igrač, s pomočjo katerih se bodo naučili česa novega.

Sredstva za obdarovanje podarili otrokom iz doma Malči Beličeve, 16. december 2009

V prevajalski agenciji Alkemist smo se odločili, da sredstva za obdarovanje poslovnih partnerjev in sodelavcev porabimo tako, da 50 varovancev Mladinskega doma Malči Beličeve odpeljemo v vodni park Atlantis, kjer so se ne le kopali, ampak tudi nasmejali in preživeli prijetno zimsko popoldne. Po vodnem druženju so se pridružili praznovanju rojstnega dne, ki ga je beležila Fundacija Alkemist. Otroci so se tako lahko posladkali s torto in nas z iskrivimi otroškimi nasmehi še bolj razveselili.

Alkemist podprl otroški ekstempore 2009, 14. maj 2009

Na svetovni dan muzejev so se v Dobrepolju na zelenici pred osnovno šolo na tradicionalnem otroškem ekstemporu zbrali učenci in dijaki iz šol treh občin, Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica, ter ustvarili rastoče vrbove skulpture. V sončnem dopoldnevu je postopno zrasla skulptura iz vrbovih vej, ki so jih otroci sami očistili listja in učvrstili v pokončno ogrodje ekohiške. V prihodnosti, ko bo hišica ozelenela, bo nudila zavetje dobrepoljskim otrokom. Navdušenje otrok in dijakov pa bo morda v prihodnosti razlog tudi za izgradnjo podobnih skulptur na drugih mestih, kar si seveda želimo tudi alkemisti, ki spodbujamo tovrstne projekte mladih.

Leto 2008:

Pralni stroji v Železnikih

Fundacijo Alkemist smo zagnali s prvo akcijo v Železnikih, ko smo skupaj s pomočjo našega partnerja BSH Hišni aparati podarili pralne stroje petim  družinam, ki so utrpele naravno katastrofo.

Prevajalska agencija Alkemist s Fundacijo Alkemist v Železnikih. Fundacija Alkemist podarila pralne stroje. Prevajalska agencija Alkemist s Fundacijo Alkemist v Železnikih. Fundacija Alkemist v Železnikih.