Evropski sklad za regionalni razvoj

Fundacija Alkemist

Smo družbeno odgovorno podjetje, ki skrbi za soljudi. Izdvojili smo nekaj svoje volje, časa in denarja ter se dotaknili src posameznikov, ki potrebujejo pomoč.
Radi bi dokazali, da lahko z omejenimi sredstvi ter voljo pomagamo ljudem okrog nas. Naj bodo to otroci, žrtve ali izjemni posamezniki, ki z neizmernim talentom potrebujejo zagon. 

Pred nami je še veliko izzivov, izrednih zgodb, posameznikov ter novih poglavij, ki jih bomo veseljem odpirali z vami.

KATARINA TOMŠIČ

Gonilna sila naše Fundacije Alkemist, ki pomaga ogroženim otrokom, otrokom iz socialnih družin, socialnim družinam in izjemnim posameznikom, je Katarina Tomšič, priznana strokovnjakinja s področij socialnega starševstva (posvojitve in rejništva) ter zagovorništva otrok. Dobrodelnemu, pravnemu in publicističnemu delovanju v fundaciji se posveča s predanostjo in empatijo, ki jo črpa iz lastne življenjske izkušnje, saj je bila posvojena tudi sama. Pri svojem delu se povezuje z institucijami in javnimi osebnostmi z območja celotne jadranske regije, sodelovala pa je tudi pri številnih intervjujih z namenom destigmatizacije posvojitve in rejništva.
DOSLEJ SMO ORGANIZIRALI NASLEDNJE AKCIJE:
2018

Kenija 2018

Februarja 2018 smo v Kenijo ponovno prinesli obilo veselja in s pomočjo donatorjev tudi konkretnih izboljšav. Pisana ekipa Fundacije za boljši svet je bila letos najbolj številčna doslej in je štela 11 članov. V slabih dveh tednih smo obiskali vseh 10 sodelujočih osnovnih šol, na katerih izvajamo projekt botrstva ogroženih otrok. S skupnimi močmi smo vplačali 81 šolnin za šolsko leto 2018. Na osnovni šoli Ragak smo postavili prvi vodni tank za celo šolo s pripadajočo napeljavo, na isti šoli smo obnovili tudi učilnico, ki je praktično razpadala po kosih. Osnovno šolo Uhanga smo opremili z ograjo okoli zemljišča in vstopnimi vrati, in sicer jim bo slednje omogočilo, da varno poskrbijo za živali na šoli. Namreč v šolski lasti imajo koze, ovce in kokoši – vse z namenom večje samooskrbe in zmožnosti, da ponudijo vsaj en dnevni obrok najbolj ogroženim otrokom

07.02.
2014

Kenija 2014

Kenija 2014

Alkemist je izredno ponosen, da pomaga in omogoči izobraževanje osnovnošolcev v Keniji, teh je kar 20. Prav vsako leto pa se nam s prisrčnimi pismi zahvalijo za pomoč ter tako poskrbijo za nasmehe na naših obrazih.

01.02.
2012

Naših prvih 1095 korakov

V petek, 8. junija, je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekal dobrodelni koncert ob izidu prve spominske knjige za posvojence, Naših prvih 1095 korakov. Avtorica Katarina Tomšič je v njej izpostavila pomembna vprašanja, s katerimi se med odraščanjem srečujejo tako posvojenci kot starši posvojitelji. Fundacija Alkemist se je projektu z veseljem pridružila, ga finančno podprla in pomagala pri pripravi prevodov.

08.06.

Svatopluk Božak na RAAM-u

Vrhunski športni uspehi terjajo vrhunskega človeka. Ultramaratonski kolesar Svatopluk Božak je navkljub nezavidljivemu finančnemu položaju in težki življenjski preizkušnji verjel vase. Strojni inženir, ki se s svojo družino le stežka prebija skozi mesece, je na svoji športni poti vztrajal ter sledil edinemu cilju, da bi nekoč prevozil najtežavnejšo kolesarsko dirko Race Across America. 10 dni in 15 ur neutrudnega poganjanja je bilo dovolj, da je na cilj prispel kot šesti. V sklopu Fundacije Alkemist želimo v prevajalskem podjetju Alkemist po svojih močeh podpirati tudi izjemne posameznike, zato smo na Svat’in – kot mu radi pravimo prijatelji – dosežek še posebej ponosni. Fundacija Alkemist je podvig Svat’in v Ameriki podprla finančno.

01.07.

Skupina Relight in prvenec Evermore

Skupina Relight in prvenec Evermore

Najprej je bila glasba, z njo je prišla beseda ter z besedo glas. V primežu življenjskih preizkušenj so se akord za akordom izrisovali občutki in čutenja, se zlivali v alegorične prispodobe z vsemi vzponi in padci ter se v težnji po izročilu glasbene dovršenosti zedinili v ime ReLight.

ReLight so v marcu pri Alkemistu izdali svoj prvenec Evermore (Alkemist, 2012), dogodek pa pospremili s promocijskim koncertom v Stari mestni elektrarni. Album, ki prinaša enajst avtorskih skladb, je s producentom Rokom Podbevškom nastajal v Studiu Metelkova, za njegovo končno zvočno podobo pa je poskrbel Aco Razbornik v priznanem ljubljanskem Studiu Tivoli. Tematsko se plošča Evermore dotika vsakdanjih stanj posameznika ter njegove refleksije sodobnega sveta, a pri tem ohranja prostor tudi za intimnejše prebliske temačnejših izkušenj umetniškega samoizpraševanja.

01.03.
2010

Z Rožmarinkami na dobrodelnem koncertu Bodi boter otroku

V nedeljo, 7. marca, je v ljubljanski Festivalni dvorani potekal dobrodelni koncert ob 15. obletnici delovanja skupine Rožmarinke. Izkupiček koncerta je bil namenjen otrokom Mladinskega doma Malči Beličeve. Med podporniki je bila tudi prevajalska agencija Alkemist.

07.03.
2009

Alkemist za Ostržkove otroke

Alkemist za Ostržkove otroke

V zgodnjem zimskem jutru smo presenetili otroke v prenovljenem vrtcu Ostržek v Novem mestu. Malčkom iz skupine Piščančki smo podarili 53 slikanic ter nekaj didaktičnih igrač, s pomočjo katerih se bodo naučili česa novega.

24.12.

Sredstva za obdarovanje podarili otrokom iz doma Malči Beličeve

V prevajalski agenciji Alkemist smo se odločili, da sredstva za obdarovanje poslovnih partnerjev in sodelavcev porabimo tako, da 50 varovancev Mladinskega doma Malči Beličeve odpeljemo v vodni park Atlantis, kjer so se ne le kopali, ampak tudi nasmejali in preživeli prijetno zimsko popoldne. Po vodnem druženju so se pridružili praznovanju rojstnega dne, ki ga je beležila Fundacija Alkemist. Otroci so se tako lahko posladkali s torto in nas z iskrivimi otroškimi nasmehi še bolj razveselili.

16.12.

Alkemist podprl otroški ekstempore 2009

Alkemist podprl otroški ekstempore 2009

Na svetovni dan muzejev so se v Dobrepolju na zelenici pred osnovno šolo na tradicionalnem otroškem ekstemporu zbrali učenci in dijaki iz šol treh občin, Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica, ter ustvarili rastoče vrbove skulpture. V sončnem dopoldnevu je postopno zrasla skulptura iz vrbovih vej, ki so jih otroci sami očistili listja in učvrstili v pokončno ogrodje ekohiške. V prihodnosti, ko bo hišica ozelenela, bo nudila zavetje dobrepoljskim otrokom. Navdušenje otrok in dijakov pa bo morda v prihodnosti razlog tudi za izgradnjo podobnih skulptur na drugih mestih, kar si seveda želimo tudi Alkemisti, ki spodbujamo tovrstne projekte mladih.

14.05.
2008

Pralni stroji v Železnikih

Fundacijo Alkemist smo zagnali s prvo akcijo v Železnikih, ko smo skupaj s pomočjo našega partnerja BSH Hišni aparati podarili pralne stroje petim družinam, ki so utrpele naravno katastrofo.

15.01.
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.
Soglasje lahko kadar koli prekličete prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila. V primeru preklica bomo vse zbrane osebne podatke izbrisali. Za podrobnejše informacije preberite našo politiko zasebnosti.