Kaj so orodja CAT in kako lahko z njihovo pomočjo privarčujem?

Kaj so orodja CAT in kako lahko z njihovo pomočjo privarčujem?

Računalniško podprta prevajalska orodja (CAT) prevajalcem in drugim jezikoslovcem pomagajo prihraniti čas za shranjevanje, urejanje in upravljanje prevodov. Njihova osnovna naloga je torej pospešiti proces prevajanja, kar na koncu vpliva tudi na nižji strošek prevodov.

Začne se že pri uvozu datoteke v orodje CAT, ko orodje izvede analizo, da bi ugotovilo, ali besedilo vsebuje odseke, ki so bili že kdaj prevedeni in so zato shranjeni v prevajalski bazi. V primeru ponovitve enakega ali podobnega dela besedila v novem dokumentu se že prevedeni odsek lahko uporabi še enkrat, ne da bi ga bilo treba vnovič prevajati.

Po opravljenem prevodu na novo prevedene odseke besedila shranimo v vaš obstoječi pomnilnik prevodov, želeni dokument v ciljnem jeziku pa izvozimo v enaki obliki in formatu, kot smo ga prejeli.

Orodja CAT zagotavljajo doslednost in kakovost pripravljenih prevodov ter zmanjšujejo stroške, tako da omogočajo ponovno uporabo segmentov besedil, ki so bili že kdaj prevedeni in shranjeni v pomnilnik prevodov.