Alkemist podprl otroški ekstempore 2009

ex-tempore

Na svetovni dan muzejev so se v Dobrepolju na zelenici pred osnovno šolo na tradicionalnem otroškem ekstemporu zbrali učenci in dijaki iz šol treh občin: Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica in ustvarili rastoče vrbove skulpture.

V sončnem dopoldnevu je postopno zrasla skulptura iz vrbovih vej, ki so jih otroci sami očistili listja in učvrstili v pokončno ogrodje »eko« hiške. V prihodnosti, ko bo hišica ozelenela, bo nudila zavetje dobrepoljskim otrokom. Posebnost skulpture je, da potrebuje nego skozi vse leto. Še posebej v prvih mesecih jo bo potrebno zalivati vsak dan, da se bodo korenine prijele in da bodo pognali mladi zeleni poganjki.

Otroci so poleg skulpture iz drobnih vrbovih vejic gradili tudi različne »mobile«, lovilce sanj ter inštrumente, s katerimi so okrasili bližnja drevesa. Tako je zaživel prostor v vseh dimenzijah pred bodočim novim dobrepoljskim vrtcem in letošnja tematika območne izpostave ekologija in kultura se je materializirala v živem rastočem organizmu. Navdušenje otrok in predvsem dijakov pa bo morda v prihodnosti botrovalo tudi izgradnji podobnih skulptur še na drugih mestih, kar si seveda želimo tudi Alkemisti, ki spodbujamo tovrstne projekte mladih.