BOTRSTVO KENIJSKIH OSNOVNOŠOLCEV

Fundacija za boljši svet je bila ustanovljena z namenom lajšanja, ohranjanja in ustvarjanja poti do nujnega izobraževanja otrok doma in v tujini. Eden izmed največjih projektov, ki ga uspešno vodijo že tretje leto, je botrstvo kenijskih osnovnošolcev. Svoje misli in vtise o Keniji je z nami delila koordinatorica Sara Onuk.

 DSC02148

 

S kakšnimi težavami se danes sooča kenijsko prebivalstvo? 

Na predstavitvah ljudi velikokrat zanima, zakaj smo si za delovanje izbrali ravno Kenijo? Na prvi pogled je Kenija država s prosperiteto, ponaša se lahko s turizmom, naravnimi rezervati, na Zahodu so vsem poznani Masaji. Življenje v večjih mestih se lahko v marsičem primerja z razmerami pri nas. Pa vendar je to le ena plat kovanca. Življenje povprečnega vaščana na kenijskem podeželju je povsem drugačno kot ga ponavadi prikažejo poročila na zahodu in internetne strani turističnih agencij.  Naše aktivnosti (vključno z botrstvom) se odvijajo v provinci Nyanza na jugozahodu države, kjer je prevalenca okužbe s HIV-om najvišja v celotni državi. Ljudje se vsakodnevno soočajo z lakoto, revščino, živijo večinoma v blatnih hišah, v veliko odročnih vaseh nimajo vodovoda, urejenih cest in električne napeljave. Celotna klima se odraža tudi na področju zdravstva in izobraževanja.

Kako je v Keniji urejen šolski sitem?

Otroci v državi obiskujejo osemletno osnovno šolo, ki je v osnovi brezplačna. Kljub temu morajo starši poskrbeti za plačilo preizkusov znanja, za potrebščine in obvezno šolsko uniformo. Tukaj pa se pogosto zalomi. V državi ocenjujejo da je več kot 1.200.000 otrok, ki so po smrti staršev zaradi HIV/AIDSa, postali sirote. Na podeželju so otroci pogosto prepuščeni sami sebi, ali pa zanje skrbi kateri od sorodnikov. Ker si zaradi socialne stiske ne morejo priskrbeti osnovnih potrebščin za obisk pouka, jih učitelji pošljejo domov. Lahko si predstavljate, da usoda teh otrok ni rožnata. Navadno zaidejo na ulice večjih mest, v kriminal, prostitucijo in druga stranpota. Zaradi tega smo se člani Fundacije za boljši svet odločili, da pomagamo po svojih najboljših močeh.

Kakšno vlogo ima Fundacija za boljši svet?

Navkljub nič kaj rožnatim pogojem se med malimi nadobudneži najdejo vedoželjni biseri. To so pravi šolski bojevniki, zaradi katerih se je naša Fundacija za boljši svet odločila podpreti njihove sanje. Ne glede na to da so večino dni lačni in brez strehe nad glavo, se učijo, hodijo v šolo peš po blatnih razmočenih poteh, skušajo se dokazati in iščejo svojo priložnost za boljši jutri. Kenijska vlada sicer sofinancira šolanje, vendar so testi, letna preverjanja znanja, šolske potrebščine, knjige in uniforme  plačljive, saj brez tega otroci ne morejo dokončati šolanja. 

Naša Fundacija v Keniji podpira enajst osnovnih šol v okolici vasi Majiwa in Nyamonye, ki ležita na jugozahodnem delu Kenije, dobrih 10 kilometrov oddaljenosti od Viktorijinega jezera. Boter z letnim prispevkom 66 eur otroku omogoči šolanje za eno šolsko leto. V letošnjem šolskem letu (januar-december 2014) smo na ta način pomagali 85 učencem. Otroke smo v sodelovanju z vodstvom posameznih šol skrbno izbrali na podlagi dveh kriterijev. Prvi je stopnja socialne ogroženosti; to pomeni da so otroci bodisi sirote s samo enim ali brez obeh staršev, ali pa so ogroženi na druge načine (alkoholizem, huda bolezen v družini, AIDS, ekstremna revščina,itd.). Kot drugi kriterij smo vključili šolski uspeh oz. marljivost pri šolskem udejstvovanju.