Računalniki za socialno ogrožene

Računalniki za socialno ogrožene je projekt, ki so se ga v društvu Duh časa lotili s skrajno resnostjo. Zavihali so rokave, se z lastno iniciativo lotili zbiranja starih računalniških komponent ter jih sestavili v mogočne računalnike. Prav ti danes domujejo v domovih družin, ki si računalnika zaradi finančne stiske ne morejo privoščiti. V mesecu februarju so se s projektom pridružili dobrodelni akciji Objem topline,  kjer si lahko tudi z vašo pomočjo priskrbijo pomoč pri nadaljnjem računalniškem opismenjevanju ljudi. O projektu smo se pogovarjali s koordinatorjem Matjažem Ugovškom.

Računalniki za socialno ogrožene.

01. V društvu Duh časa ste izpeljali številne projekte, eden takšnih je tudi »Računalniki za socialno ogrožene«. Kakšen je namen omenjene akcije?

 

Reciklirati želimo še uporabne računalniške dele, ki žal mnogokrat neupravičeno končajo na odlagališčih, ter iz njih sestaviti delujoče računalnike. Ponuditi jih želimo socialno ogroženim in jih s tem vključiti v družbo. Na splošno želimo povečati splošno računalniško izobraženost ljudi v stiski, ki imajo za to manj možnosti.
 
 
02. Navkljub tehnološkemu razmahu ostaja del populacije še vedno računalniško nepismen. Ali prejemnikom računalnikov pomagate tudi pri prvih korakih?

 

Vsekakor. Prisegamo na odprtokodne programske pakete, zato na naše računalnike (razen v izjemnih primerih) nameščamo brezplačni operacijski sistem Ubuntu, ki temelji na Linux-u. Programsko okolje je v celoti prevedeno v slovenski jezik in vključuje bogata navodila za uporabo. Prejemnikom naših računalnikov priložimo tudi spremno besedo, ki predstavi najosnovnejše računalniške korake, nudimo pa jim tudi 3-mesečno pomoč pri uporabi. 
 

03. Na kakšen način poteka zbiranje računalnikov oziroma računalniških komponent?

 

Najpogosteje nas pokličejo podjetja ali posamezniki, ki preko medijev izvedo za našo dejavnost. Ker nimamo lastnih sredstev, se, v kolikor je le mogoče, poskušamo dogovoriti, da nam opremo dostavijo v enega izmed osmih zbirnih centrov po Sloveniji. Pred kratkim nam je podjetje Alkemist priskočilo na pomoč ter pokrilo stroške prevoza kar 130 kosov opreme iz Ljubljane v Slovenj Gradec, Zagorje ob Savi in Novo mesto. Tako smo tudi omenjenim trem izpostavam zagotovili vse potrebno za delo.
 
 
04. Ali imate podatke, koliko računalnikov ste uspeli sestaviti?

 

 
Do danes smo podarili že preko 60 računalnikov, sestavljenih in pripravljenih za predajo pa je trenutno le v Ljubljani okrog 30.
 
 
05. Veliko nas doma hrani odslužene računalnike, ki jih ne potrebujemo več. Kako se lahko povežemo z vami?
 

Naši centri se širijo “kot gobe po dežju”, zato bo spodnji seznam v kratkem še daljši, saj se trenutno še dogovarjamo za novi izpostavi na Krasu in v Novi Gorici.  Aktivni pa smo že na sledečih lokacijah:

 

• Ljubljana: o.š. Bičevje, Matjaž – 041 256 265
• Maribor: čajnica Adam in Eva, Samo – 041 333 319
• Ptuj: Klemen – 031 317 465
• Kozina: Alojz in Danijela – 041 932 037
• Tolmin: Simona – 041 391 520
• Novo mesto: Sebastijan – 031 611 483
• Zagorje ob Savi: Matej – 030 349 690
• Slovenj Gradec: trgovina Eneas, Matjaž – 041 742 073
 
Lahko nam tudi pišete na e-naslov racunalniki@duh-casa.si, več informacij o projektu pa lahko najdete na naši spletni strani www.duh-casa.si.