4 priročna prevajalska orodja, ki bi jih moral poznati vsak

Kadar želite iz vsebin v tujem jeziku, ki jih ne razumete povsem, izluščiti bistvo, vam lahko pomagao številna prevajalska orodja, ki so dostopna na spletu, toda kaj, ko večina njih običajno ni povsem kos svoji nalogi. Predstavljamo vam nekaj takšnih, ki danes svoje poslanstvo najbolje opravljajo.

Googlov prevajalnik

Med brskanjem po svetovnem spletu smo se z Googlovim prevajalnikom prav gotovo že srečali vsi. Dobra plat orodja, ki za manjša opravila relativno dobro opravlja svojo nalogo, je njegova vseprisotnost, saj ga lahko v kombinaciji z brkljalnikom Chrome neposredno uporabljamo za prevod spletnih vsebin, denimo celotnih spletnih strani, novic, email sporočil ali objav na Twitterju. Omogoča nam tudi preverjanje izgovorjave ali, v primerih, ko s prevodom nismo najbolj zadovoljni, predlagamo izboljšave. Googlov prevajalnik je integriran tudi v številne aplikacije za pametne mobilne naprave, trenutno omogoča prevajanje v in iz 54 svetovnih jezikov, njegova prednost pa je tudi zaznavanje jezika na snovi priloženega besedila v primerih, ko nismo prepričani o njegovem izvoru. Zaradi težav z zapletenimi vsebinami in nezmožnostjo zaznavanja konteksta le-tej, ni popoln, a še vedno velja za eno najboljših brezplačnih orodij, ki so dostopna na spletu.

Bing

Tudi Microsoft, ki ga vsi dobro poznamo po njihovem operacijskem sistemu Windows oziroma pisarniškem programu Office, ima svoj spletni prevajalnik. Pravimo mu Bing. Njegove zmogljivosti se od Googlovih bistveno ne razlikujejo, z izjemo tehnologije OCR za optično prepoznavanje znakov, ki omogoča prevod besedila iz dokumentov, kjer se vsebin ne da urejati, kot denimo slik. Bingova aplikacija za pametne mobilnike zaznava tudi zvok. Tako lahko z njo zajamete zvok v prostoru, denimo tujega govorca na seminarju, naprava pa vam bo izpisala ali narekovala govorjeno vsebino v vašem jeziku.

Linguee

Spletne strani linguee.com ne moremo ravno uvrščati med prevajalnike, a to še ne pomeni, da nima svojih prednosti. Linguee združuje redaktorski slovar in iskalnik, s katerim je moč poiskati na stotine milijonov dvojezičnih besedil, besed in izrazov, postavljenih v različne kontekste, ki so jih prevedli ljudje. Tako je moč dobiti občutek njihove pravilne rabe. Linguee ni najbolj primeren za hitre prevajalske rešitve, za slednje poznamo enostavnejša orodja, ki smo jih že navedli zgoraj, pomaga pa vsem, ki želijo sami besedilo kar najbolje prevesti, še najbolj učencem tujih jezikov oziroma prevajalcem. 

Prevajalec

Ob navedbi vseh koristnih pripomočkov vendarle ne moremo mimo prevajalcev. Nobeno orodje se ne more primerjati z njihovim doprinosom, noben algoritem ali program ni sposoben uvideti konteksta, pomena in tona besedila, na način, kot to stori izšolan in izkušen prevajalec. Za razliko od zgoraj navedenih orodij niso brezplačni, a zato nujni za kakršno koli resno rabo besedil v tujem jeziku. Prepričati se je le potrebno, da nalogo prepustimo najboljšim.