Evropski sklad za regionalni razvoj

Ameriško in britansko prevajanje angleščine

Alkemist • 09.10.2019
Ameriško in britansko prevajanje angleščine
Najbrž se vsi dobro zavedamo pomena angleščine v današnjem globalnem svetu. Kar 80 % vseh vsebin, ki jih lahko vsak dan nemoteno prebiramo na svetovnem spletu, je ustvarjenih v angleščini, jeziku, ki ga govori in piše približno milijarda Zemljanov. Toda ob tem se je treba zavedati, da je jezik živi organizem, ki se nenehno spreminja. Tako se tudi angleščina, ki jo govorijo v Veliki Britaniji, razlikuje od tiste, ki jo uporabljajo v ZDA. Vsaka izmed omenjenih jezikovnih različic prinaša svoje specifično besedišče, besedotvorje in jezikovna pravila. Prevajanje angleščine je zato treba prilagoditi okolju (državi ali trgu), v katerem želimo besedilo uporabljati. Prevajalec, ki pripravlja angleški prevod, mora tako dobro poznati njegove jezikovne značilnosti in namen uporabe prevoda, saj je hkratna raba ameriške in britanske različice angleščine nedopustna. 

Oglejmo nekaj pomembnih razlik med britansko in ameriško angleščino:

– zapis datuma

Britanski in ameriški zapis datuma se med seboj ločita po ubranem vrstnem redu. V britanski angleščini tako najprej zapišemo dan, nato mesec in leto, ameriška različica pa teži k zapisu po naslednjem vrstnem redu: mesec -> dan -> leto. Prav tako je pri ameriškem zapisu datuma treba letnico ločiti z vejico, slednje pa britanski zapis datuma ne pozna.

Primer:

11 June 2013 -> britanska različica
June 11, 2013 -> ameriška različica 

– različno besedišče

Britanka in ameriška angleščina poznata tudi različno izrazoslovje. V spodnji tabeli smo zbrali nekaj primerov, ki jih velja upoštevati za pravilno prevajanje angleščine.

Slovenščina – Angleščina (VB) – Angleščina (ZDA)
počitnice – holiday – vacation
gorivo – petrol – gas
parkirišče – car park – parking lot
podzemna železnica – underground – subway
avtocesta – motorway – highway
piškot – biscuit – cookie
nogomet – football – soccer
mobilni telefon – mobile phone – cell phone
jesen – autumn – fall
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.

Pridružite se vodilnim podjetjem, ki že redno prejemajo naše novosti.

Odjavite se lahko kadar koli, in sicer prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila.


Avtor
Alkemist
Alkemist
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.
Soglasje lahko kadar koli prekličete prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila. V primeru preklica bomo vse zbrane osebne podatke izbrisali. Za podrobnejše informacije preberite našo politiko zasebnosti.