Evropski sklad za regionalni razvoj

Kako poteka prevajanje

Alkemist • 08.09.2019
Kako poteka prevajanje
Skoraj nemogoče je do podrobnosti poznati delovne procese najrazličnejših profesij. Vsem nam ni dano, da bi se lahko vživeli v vloge programerja, vodovodarja, električarja, pravnika ali arhitekta. Morda zato nimamo dovolj znanj ali kompetenc, morda pa poteka dela enostavno še nismo okusili v živo. Zagotovo imamo možnost ugibati in ugotavljati, katere delovne naloge pritičejo določenemu poklicu, a pri tem bomo najverjetneje presplošni. Nehote bomo izpustili vrsto pomembnih vmesnih faz in nalog, zaradi katerih je moč poklic dobro in uspešno opravljati.

Tudi prevajalstvo pozna svoje delovne procese. Prevajanje je zgolj segment v skupku nalog, s katerimi se prevajalec srečuje tekom izvedbe projekta. Potek prevajalskega dela lahko strnemo v štiri ključne faze, ki si jih v nadaljevanju oglejmo nekoliko podrobneje:

1. Predhodne priprave 

Predhodne priprave vključujejo spoznavanje s tehničnimi podrobnostmi, kot so: pregled značilnosti izvirnega besedila, pomembnih za pripravo prevoda, pregled naročnikovih navodil, raziskava terminologije, osvajanje besednjaka in prebiranje vsebin, povezanih s področjem prevajanja (pravo, strojništvo, ekonomija, beletristika …).

2. Delo

Preden je prevod moč izročiti naročniku, mora skozi vrsto kontrolnih postopkov. Najprej na vrsto seveda stopi prevajanje v ciljni jezik, nato urejanje besedila, primerjava izvirnega besedila s pripravljenim prevodom, upoštevanje naročnikovih napotkov, sledijo pa še lektoriranje ter slovnično in terminološko usklajevanje pripravljenega prevoda. Tako prevedeno besedilo je pripravljeno na morebitno oblikovanje.

Zelo pomembno je, da je v proces priprave prevoda vključen tudi naročnik. Njegove informacije o izvirniku, ciljnem občinstvu ter namembnosti besedila so lahko prevajalcu v veliko pomoč ter mu omogočijo, da delo opravi v skladu z željami in pričakovanji. 

Pri naročilu prevoda je tako prevajalcu priporočljivo ponuditi informacije o:
  • ciljnem občinstvu, koga torej besedilo nagovarja
  • namembnosti besedila, kaj se želi z njim doseči
  • različici jezika, denimo britanski ali ameriški angleščini
  • terminologiji, s pomočjo katere se bo ohranila konsistentnost v besedilu
  • formatu, v katerem bo besedilo oddano
3. Končni pregled

Pred predajo sledi še zaključni pregled končne različice prevoda. Pozornost je usmerjena na drobne napake, ki so se morda izvile ostremu očesu, pregleduje pa se tudi pojav napak, ki so morebiti nastale med oblikovanjem besedila. Tako pregledan prevod je pripravljen na oddajo. 

4. Oddaja prevoda

V zaključni fazi sledita oddaja prevoda ter usklajevanje z naročnikom glede morebitnih korektur.
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.

Pridružite se vodilnim podjetjem, ki že redno prejemajo naše novosti.

Odjavite se lahko kadar koli, in sicer prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila.


Avtor
Alkemist
Alkemist
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.
Soglasje lahko kadar koli prekličete prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila. V primeru preklica bomo vse zbrane osebne podatke izbrisali. Za podrobnejše informacije preberite našo politiko zasebnosti.