Evropski sklad za regionalni razvoj

Lektoriranje ni enako pregledu besedila

Alkemist • 03.09.2019
Lektoriranje ni enako pregledu besedila
Pripravljeno imate prevedeno besedilo, za katero želite, da ga dodatno pregleda jezikovni strokovnjak. A še pred predajo naloge v izvedbo morate pri sebi ugotoviti, kaj od jezikoslovca v prvi vrsti želite. 

Naj pripravi primerjavo prevoda z njegovim izvirnikom ter se prepriča, da je prevod pravilen, ali naj v besedilu poišče morebitne slovnične in tipkarske napake?

Prvemu načinu vpogleda v besedilo pravimo pregled, drugemu pa lektoriranje.

Termina v praksi velikokrat zamenjujemo, zaradi česar lahko med naročnikom in izvajalcem prihaja do nesporazumov, zato je prav, da si ju podrobneje ogledamo.

Razlikovanje med obema procesoma je v osnovi povsem enostavno, zamislite si le, koliko različnih besedil in jezikov je vključenih v proces. Pregled prevoda besedila vključuje dva dokumenta in dva različna jezika, lektoriranje pa zgolj eno besedilo v ciljnem jeziku. Od izbire načina vpogleda v besedilo je tudi odvisno, komu bo naloga zaupana.

Pregled besedila zahteva izkušenega prevajalca za ustrezno jezikovno kombinacijo, ki je sposoben preveriti in primerjati izvirno in prevedeno besedilo ter ugotoviti, ali ga je treba dodatno urediti oziroma popraviti.

Lektoriranje nasprotno terja izkušenega lektorja iz ciljnega jezika, ki ni vešč zgolj v zaznavanju slovničnih in pravopisnih napak, odkrivanju nejasnosti in nedoslednosti, marveč slednje zna tudi ustrezno popraviti in svoje delo strokovno opraviti.

Kaj pa, če naročnik želi oboje?

Pod izrazom lektoriranje si pogosto predstavljamo obe omenjeni vrsti storitev, četudi slednje ni najbolj pravilno. Vsi želimo kar najboljši prevod, a zato moramo pri naročilu storitev biti dovolj jasni, saj je od slednjega odvisno, komu bo naloga dodeljena. Tako kot vsakdo, ki govori dva jezika, še ni prevajalec, tudi vsak prevajalec ni lektor.
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.

Pridružite se vodilnim podjetjem, ki že redno prejemajo naše novosti.

Odjavite se lahko kadar koli, in sicer prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila.


Avtor
Alkemist
Alkemist
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.
Soglasje lahko kadar koli prekličete prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila. V primeru preklica bomo vse zbrane osebne podatke izbrisali. Za podrobnejše informacije preberite našo politiko zasebnosti.