Evropski sklad za regionalni razvoj

Zakaj mu Angleži pravijo football, Američani pa soccer?

Alkemist • 25.09.2019
Zakaj mu Angleži pravijo football, Američani pa soccer?
Norija v Braziliji se približuje vrelišču. Trume navijačev se vsakodnevno množično pomikajo proti gromozanskim arhitekturnim objektom, ki se kot mogočna svetišča dvigajo v nebo, da bi še enkrat stisnili pesti za svoje športne junake. Igra, pri kateri si igralci podajajo žogo z nogami in poizkušajo nasprotniku zabiti gol, je prerasla v najpopularnejšo postransko stvar na svetu, ki ji je uspelo povezati tudi najodročnejše kotičke naše zemeljske oble. PPFFFFFFFRRRRRRR! Zasliši se sodnikov žvižg in na vrsti je nova partija, hm, česa?

football

Četudi nogometu zaradi svojih združevalnih lastnosti mnogi pripisujejo religiozne mogočnosti, ga pod izvirnim imenom “football”, iz katerega izhaja tudi slovenska izpeljava “nogomet”, ne poznajo vsi. Zakaj je slednji za nekatere “football”, za druge pa “soccer”?

Da bi lahko odgovorili na vprašanje, se moramo najprej za trenutek zazreti v zgodovino. Sodobna različica nogometa izvira iz elitnih angleških internatov, ko je v začetku devetnajstega stoletja vsaka šola poznala svojo različico nogometne igre. Bolj je ta postajala priljubljena, večjo zmedo je povzročala, zato so se pojavljale vse glasnejše zahteve po poenotenju pravil, ki bi veljala za vse. 

Toda predstavniki deških klubov se glede nogometnih pravil tudi po nekajmesečnih sestankih niso uspeli zediniti, zaradi česar so se oblikovale različne organizacije, ki so zagovarjale svojo različico igre. Tista, ki je dovoljevala igro z rokami, je postala ragbi oziroma “rugby football”, njen potek pa so oblikovali na istoimenski angleški šoli. Druga, ki je igranje z rokami prepovedovala, pa je po novoustanovljeni nogometni zvezi Football Association dobila ime “association football”.

Obe igri sta se skozi leta različno razvijali, širili in pridobivali na priljubljenosti. Po svetu so nogomet, kot ga poznamo pri nas, še naprej imenovali “association football”, da bi ga razlikovali od drugih sorodnih različic. Ko je igra dosegla Severno Ameriko, so tamkajšnji prebivalci oblikovali svojo različico in ji nadeli preprosto ime “football”, zaradi česar so se tudi navadili, da je nogomet njihov šport, ki bolj spominja na ragbi. Britansko različico, še posebej popularno na stari celini in v Južni Ameriki, pa so preprosto preimenovali v “soccer”. Ime izvira iz okrajšave “association football” in je danes še vedno priljubljeno v predelih sveta, kjer so prevladovale druge različice igre, denimo v Združenih državah Amerike, Kanadi in Avstraliji. Tako se dozdeva, da je besedica “football” bolj kot z načinom igre povezana z njeno priljubljenostjo.
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.

Pridružite se vodilnim podjetjem, ki že redno prejemajo naše novosti.

Odjavite se lahko kadar koli, in sicer prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila.


Avtor
Alkemist
Alkemist
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.
Soglasje lahko kadar koli prekličete prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila. V primeru preklica bomo vse zbrane osebne podatke izbrisali. Za podrobnejše informacije preberite našo politiko zasebnosti.