Evropski sklad za regionalni razvoj

Besede, za katere niste vedeli, da so bile poimenovane po ljudeh

Alkemist • 04.09.2019
Besede, za katere niste vedeli, da so bile poimenovane po ljudeh
Če neko stvar, izum ali odkritje poimenujemo po zaslužni osebi, obdobju v zgodovini ali posebnih lastnostih, pravimo, da gre za eponim. Srečamo jih lahko povsod, v znanosti, medicini, tehnologiji, umetnosti. Poglejmo besede iz človeške zgodovine, za katere morda niste vedeli, da so bile poimenovane po ljudeh

1. Saksofon

Saksofon je svoje ime dobil po belgijskem izumitelju, izdelovalcu inštrumentov, Adolphu Saxu, ki se je že zelo mlad pričel ukvarjati z raziskovanjem pihal in akustičnih zvočil. 

2. Nikotin

Tekoči alkaloid, ki ga lahko najdemo v tobaku, je ime prejel po Jeanu Nicotu, francoskemu diplomatu, ki je po vrnitvi v domovino iz Portugalske pripeljal tedaj še neznano rastlino, tobak. Po predstavitvi le-te francoskemu dvoru so jo začeli uporabljati številni pariški veljaki s kraljico Katarino Medici na čelu.

3. Cyrillic

Pisava, ki se je razvila iz grške abecede in jo danes uporabljajo slovanski narodi (Rusi, Bolgari, Srbi, Ukrajinci itd.), je poimenovana po svetem Cirilu, misijonarju, ki je s svojim bratom Metodom pokristjanjeval Slovane. Uvedel je cirilico za prevod Biblije v jezik Slovanov.

4. Uzi

Uzi danes imenujemo družino izraelskih brzostrelk. Prvo je v štiridesetih letih dvajsetega stoletja razvil Uziel Gal, po katerem je orožje tudi dobilo ime.

5. Braillova ali brajeva pisava

Posebna oblika pisave, ki slepim in slabovidnim omogoča branje in pisno izražanje. Leta 1821 jo je razvil Louis Braille, ki je v otroštvu tudi sam oslepel.

6. Makadam

Konstrukcijsko obliko ceste, zgrajene iz treh slojev kamenine različnih granulatov, je zasnoval Škot John London McAdam. Bil je angleški inženir in graditelj, ki je zasnoval najboljši sistem cest svojega časa, ki se je kmalu razširil tudi v Ameriki, Evropi in drugod po svetu.
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.

Pridružite se vodilnim podjetjem, ki že redno prejemajo naše novosti.

Odjavite se lahko kadar koli, in sicer prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila.


Avtor
Alkemist
Alkemist
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.
Soglasje lahko kadar koli prekličete prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila. V primeru preklica bomo vse zbrane osebne podatke izbrisali. Za podrobnejše informacije preberite našo politiko zasebnosti.