Evropski sklad za regionalni razvoj

Dober dan, živijo, zdravo

Alkemist • 02.09.2019
Dober dan, živijo, zdravo
Tokrat vas pozdravljamo kar trikrat! Pa ne zato, ker bi bilo število tri posebej magično. Najbrž se strinjate, da izražanja naklonjenosti in spoštovanja nikdar ni dovolj.

Danes se 
pozdravljamo v vseh kulturah, a oblike in načini niso povsod enaki. Razlikujejo se od države do države, odvisni pa so lahko tudi od družbenega položaja ter odnosa, v katerem smo z osebo, ki jo nagovarjamo. Pozdrav lahko izrečemo, se nemara rokujemo ali ga preprosto zapišemo, saj veste, na vrhu vsakega poštnega sporočila.

Tako bomo tokrat možganske celice napenjali ob, uganili ste, pozdravih. Ugotavljali bomo, kako osebo v sporočilu pravilno pozdraviti.

Pozdrav

Zapišemo ga lahko na različne načine. Dovolj je že, če nagovor začnemo s pozdravljenizdravo ali dober dan, toda včasih želimo biti pri sporočanju veliko bolj osebni ter sporočilo nasloviti točno določeni osebi. Uvodnemu pozdravu tedaj običajno pripišemo tudi ime. Tako nastanejo pastavki, nepopolni stavki, za katere je značilno, da jih ločujemo z vejico. Pastavke spoznamo po tem, da sestojijo iz zvalnika oziroma vzklika, medmeta ali členka.
  • Miha, poslušaj! (zvalnik; nekoga ogovoriš, pokličeš …)
  • Hej, kam se ti mudi? (medmet; fuj, eh, hej …)
  • Da, tako je. (členek; seveda, prav, hvala …) 
Kako torej pozdraviti?

Poglejmo nekaj primerov:

1. Dober dan, Miha, rad bi vam sporočil …

2. Miha, živijo, sporočam ti …

3. Spoštovani gospod Miha Novak, lepo pozdravljeni, obveščam vas …
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.

Pridružite se vodilnim podjetjem, ki že redno prejemajo naše novosti.

Odjavite se lahko kadar koli, in sicer prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila.


Avtor
Alkemist
Alkemist
Prijavite se in bodite obveščeni o vseh novostih.
Soglasje lahko kadar koli prekličete prek povezave, ki je navedena na koncu vsakega obvestila. V primeru preklica bomo vse zbrane osebne podatke izbrisali. Za podrobnejše informacije preberite našo politiko zasebnosti.